Kep Sur Mer en Cambodge
Een overvolle minibus brengt ons tot in het stadje Kep aan de kust in Cambodja, ooit in Franse koloniale tijden “Kep Sur Mer en Cambodge”. Voorheen een groene kuststrook vol schitterende villa’s maar door de Rode Khmer in de jaren zeventig, één voor één platgebrand. Maar Kep is aan een revival bezig met talloze nieuwe guesthouses. Wij verblijven in een bungalow voor 25 euro per nacht, ontbijt inbegrepen. De specialiteit van Kep is krab en deze willen we best eens proeven. We laten ons met een longtailboot met twee oorverdovende motoren naar Rabbit-Island brengen. Zon, zee en krab. Verser kan je ze niet eten. Ze worden uit manden in zee gehaald en terplaatse klaargemaakt. Het vergt wat tijd maar het resultaat is verbluffend. Vooral met de plaatselijk geteelde peperbollen. En dit voor 5 US-dollar. Daar koop je in Belgie bijna een potje surimi-salade voor. De cambodjaanse keuken blijft verbazen. Achteraf kan je bekomen in de hangmatten aan het strand. Dit is echt een dag om te dupliceren. En dat hebben we ook gedaan. Ons avontuur in Cambodja is hiermee ten einde. Morgen nemen we een busje naar de grens met Vietnam, waar ze een koortsthermometer in onze mond of oor gaan plaatsen om onze gezondheidstoestand te controleren. Zolang het maar niet aan de achterkant is.